Sportkleding wordt sinds jaar en dag geproduceerd in de meest uiteenlopende kleuren wat zorgt voor een unieke uitstraling voor elke vereniging/club. Om deze uitstraling te behouden is het van belang om de kleding zorgvuldig te behandelen voor, tijdens en na het wassen. Hieronder vind je een aantal tips om de kleding zo lang mogelijk in goede staat te houden.
Het is te allen tijde erg belangrijk om de wasmachine niet te vol te stoppen. De wasmachine moet namelijk voldoende water door de stof kunnen mengen, zodat het wasresultaat optimaal is. Gebruik daarnaast altijd een krachtig vloeibaar wasmiddel tijdens het wassen.
Mochten er grote vlekken in de kleding zitten, wacht dan met het volstoppen van de wasmachine en behandel de kleding eerst buiten de machine. Vlekken gaan het beste uit de kleding als deze wordt voorgewassen met vlekkenverwijderaar (van het merk Shout of Vanish bijvoorbeeld) of groene zeep. Gebruik een borsteltje om hardnekkige vlekken te verwijderen en laat de kleding (indien nodig) eerst een nacht in de week staan.
Sportkleding dient altijd zo snel mogelijk na gebruik te worden gewassen of direct in de week te worden gelegd. De verschillende onderdelen kleding (shirts, broekjes en kousen) dienen (indien mogelijk) apart te worden gewassen.
Als de sportkleding erg smerig is kan deze op 60 graden gewassen worden. In het waslabel staat meestal wassen tot 30 graden, maar dit geeft niet altijd het gewenste resultaat. Het wordt aanbevolen de broekjes altijd op 60 graden te wassen. De kousen daarentegen mogen nooit heter gewassen worden dan 30 graden, want heter wassen veroorzaakt verkleuring en verlies aan rek in de stof.
Zeer belangrijk: de sportkleding mag beslist niet in de kookwas!
Na het wassen en het drogen is het mogelijk om de kleding te strijken, maar dit mag niet op een te hete temperatuur gebeuren (tot 40 graden strijken is mogelijk). Dit leidt tot vlekken, de bedrukking op de kleding gaat namelijk reageren op hitte boven de 40 graden.
Het is niet noodzakelijk om de sportkleding in de droger te stoppen. De kleding droogt door de samenstelling van de stof al snel, omdat de vezels geen vocht opnemen. Voor een sneller droogresultaat is het mogelijk de centrifugesnelheid van uw wasmachine hoger zetten.
Zeer belangrijk: kousen mogen niet in de droger, ook dit veroorzaakt verkleuring en verlies aan rek in de stof!