Kwaliteit

Onze producten voor voetbalveld belijning zijn van hoogwaardige kwaliteit. Ze hechten goed, zijn toepasbaar op verschillende ondergronden en geven een heldere witte belijning.

Voorraad & garantie

Vanuit ons grote magazijn kunnen wij alles het gehele jaar door uit voorraad leveren. Bestel je producten voor de belijning van een voetbalveld? Dan kunnen wij deze meteen leveren.

Weersbestendig

Nadat de belijning is gedroogd, is het bestand tegen weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. Zo kun je gedurende het hele jaar genieten van het voetbalveld.

Offerte aanvragen
Belijning
Voetbalveld

Bij Muta Sport vind je alles wat je nodig hebt voor het belijnen van voetbalvelden.

Wil je het voetbalveld van jouw club (opnieuw) gaan belijnen? Van markeerwagens tot hoogwaardige belijningsproducten, we hebben het allemaal in ons assortiment. Koop als vereniging, gelegenheidsteam of individuele sporter voor een scherpe prijs belijningsproducten voor het voetbalveld bij ons in.

Het is belangrijk dat de belijning voldoet aan de regels van de KNVB, FIFA en UEFA. Ontdek wat de officiële richtlijnen zijn en hoe Muta Sport jouw club kan helpen met de perfecte belijning.

Snel
Besteld

Belijning voor het voetbalveld aanschaffen? Geen probleem!

Wil je het voetbalveld van jouw vereniging (opnieuw) gaan belijnen? Bestel producten bij Muta Sport. We hebben allerlei producten in het assortiment voor de belijning van voetbalvelden, zoals markeerwagens en verfproducten. Onze belijningsproducten geven een heldere witte belijning, zijn toepasbaar op veel ondergronden, hebben een zeer goede hechting en zijn goed regenbestendig.

Snel nieuwe voetbalveld belijning nodig?

Het is goed om te weten dat je altijd terecht kunt in ons ‘Cash & Carry’-magazijn. We hebben alle producten op voorraad, het hele jaar door. Het is dus alleen een kwestie van uitzoeken, betalen en meenemen!

 
Producten
Ook voetbalveld belijning bestellen? Bekijk ons aanbod.
Lijnvast N50W
Toepassing
Droge en vochtige grasmat
Gebruik
1L lijnvast / 4L water
Regenbestendig
Ja
Verpakking
10 kg
Wittelijn
Toepassing
Droge en vochtige grasmat
Gebruik
1L lijnvast / 5L water
Regenbestendig
Ja
Verpakking
10 kg
Lijnvast N100W
Toepassing
Elke ondergrond
Gebruik
1L lijnvast / 4L water
Regenbestendig
Ja
Verpakking
10 kg
Lijnvast Super Plus
Toepassing
Elke ondergrond
Gebruik
1L lijnvast / 4L water
Regenbestendig
Ja
Verpakking
15 kg
Markeerwagen Electro
Type
Elektrisch
Wielen
4
Markeerwagen PM
Type
PM
Wielen
4
Markeerwagen 3 wiel met RVS tank
Wielen
3 wiel
Tank
RVS

Voetbalveld belijning: de basis

Er zijn verschillende lijnen en gebieden op een voetbalveld. Denk hierbij aan doellijnen, zijlijnen, een middenlijn, een middencirkel, hoekschopgebieden, strafschopgebieden en doelgebieden. De KNVB hanteert regels en richtlijnen voor voetbalvelden die overeenkomen met de internationale standaarden vastgesteld door de FIFA en de UEFA. Een standaard voetbalveld hanteert de volgende spelgebieden en afmetingen.

  • Een standaard voetbalveld is altijd en overal rechthoekig. De lengte van het veld moet tussen 100 en 110 meter zijn, en de breedte moet tussen 64 en 75 meter zijn.
  • De middenlijn verdeelt het veld in twee gelijke helften en loopt van zijlijn tot zijlijn. Het midden van deze lijn markeert het middelpunt van het veld.
  • De middencirkel heeft een diameter van 18,32 meter en een radius van 9,15 meter.
  • Aan beide uiteinden van het veld bevindt zich een rechthoekig strafschopgebied. Deze gebieden zijn 16,5 meter vanaf het midden van het doel en 40,3 meter breed.
  • In elk strafschopgebied bevindt zich een strafschopstip (penaltystip). Deze stip is 11 meter van het doel geplaatst. De strafschopstip is het middelpunt en heeft een diameter van 0,20 meter.
  • De strafschop cirkelboog heeft een straal van 9,15 meter.
  • Direct voor elk doel is er een rechthoekig doelgebied. Dit gebied is 5,5 meter vanaf het midden van het doel en 18,3 meter breed.
  • Elk veld heeft vier hoekvlaggen, één in elke hoek van het veld. Deze worden gebruikt om de hoeken van het veld aan te geven. De hoekschop of corner cirkel heeft een radius van 1,0 meter.
  • Elk doel bestaat uit twee doelpalen die verbonden zijn door een dwarsbalk. De palen en de dwarsbalk zijn normaal gesproken wit en hebben een standaardafmeting van 7,32 meter breed en 2,44 meter hoog.

Ontstaan van afmetingen van voetbalvelden

Voetbal is ontstaan in Engeland. In 1863 maakten ze daar regels voor het spel, inclusief hoe groot het veld moest zijn. Ze gebruikten Britse lengtematen zoals yards. Die maten hebben ze later omgezet naar meters. Zo is 10 yards ongeveer gelijk aan 9,15 meter. Waarom geen rond getal, denk je misschien? De mensen die destijds de regels maakten, vonden 10 yards de juiste afstand.

Het standaardformaat van een voetbalveld is 105 bij 68 meter, maar dit is exclusief de uitloopgebieden rondom het veld. De lijnen op het veld moeten 12 centimeter breed zijn en wit van kleur. Deze lijndikte maakt deel uit van het speelveld. Voor grote toernooien, zoals het WK, EK en Europese competities, is dit de verplichte maatvoering. Voor alle professionele wedstrijden wordt dit formaat aanbevolen. De KNVB volgt dit advies voor het Nederlandse voetbal bij het bouwen of aanpassen van de sportvelden. Stadions die al velden hebben die voldoen aan de Nederlandse afmetingen, hoeven hun velden niet aan te passen.

Belijning voor verschillende speelvelden

Er zijn veel verschillende soorten voetbalwedstrijden. Denk aan 11 tegen 11, 8 tegen 8, 7 tegen 7, 6 tegen 6, en 4 tegen 4. Vooral bij amateurwedstrijden of wedstrijden met kinderen kan dit voorkomen. Uiteraard heb je met minder spelers ook een kleiner veld. De belijningen van verschillende speelvelden worden hieronder genoemd.

Voetbalveld afmetingen 11 tegen 11

Voetbalvelden voor 11 tegen 11 in Nederland hebben standaardafmetingen. Het hoofdveld is 105 x 69 meter, inclusief lijndikte maar exclusief verplichte uitloop, waardoor het totale oppervlak 8701 m² is. Het bijveld mag 100 x 64 meter op dezelfde manier zijn. De belijning moet tussen 10 en 12 cm breed zijn en wit van kleur. Rondom elk veld moet een veiligheidszone van minimaal 4 meter aanwezig zijn. Afwijkende afmetingen moeten goedkeuring van de KNVB hebben. Ook dispensatie moet vooraf worden aangevraagd. Dug-outs en pupillendoelen kunnen binnen de uitloopruimte staan. De uitloop moet van vergelijkbaar materiaal zijn als het veld.

Voetbalveld afmetingen 8 tegen 8

De KNVB introduceert nieuwe afmetingen voor 8 tegen 8-pupillenvoetbal. Het veld moet 64 x 42,5 meter exclusief uitloop zijn, met blauwe lijnen van 6 tot 12 cm breed. Wedstrijden worden gespeeld op een voetbal bijveld van 64 x 100 meter, waarbij de zijlijnen parallel lopen aan de middenlijn. De uitloop tussen de velden is 4 meter. Als er vaste pupillendoeltjes op kunstgrasvelden staan, moeten deze worden verzet om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bijvelden kunnen permanente belijning krijgen volgens KNVB-normen. 8 tegen 8 wordt gespeeld met doeltjes van 5 x 2 meter.

Voetbalveld afmetingen 7 tegen 7

De KNVB hanteert specifieke afmetingen voor 7 tegen 7-voetbalwedstrijden, met velden van minimaal 60 x 42,5 meter en maximaal 70 x 55 meter. Het wordt geadviseerd om deze wedstrijden op een half voetbalveld te spelen met minimaal 2 meter uitloop rondom. De belangrijkste regels voor de belijning is dat het aangebracht moet worden op alle velden behalve categorie A. De hoofdbelijning is 6 tot 12 centimeter breed en mag een afwijkende kleur hebben. Penaltystippen en een middenstip zijn optioneel.

Voetbalveld afmetingen 6 tegen 6

De veldafmetingen bij 6 tegen 6 zijn 42,5 meter x 30 meter exclusief uitloop, maar met belijning in deels blauw en donker/licht groen (afhankelijk van de kunstgraskleur). De lijnbreedte is 6 tot 12 cm en hoort bij het veld. Deze 6 tegen 6-wedstrijdvorm wordt gespeeld op een deel van een voetbal bijveld (64 x 100 meter). Het belijningsschema van de KNVB kan worden gevolgd. Vier velden passen op een kunstgrasveld bijveld, met minimaal 4 meter uitloop tussen twee 6 tegen 6-pupillenvelden.

Voetbalveld afmetingen 4 tegen 4

Er zijn nieuwe afmetingen vastgesteld voor 4 tegen 4 voetbal, waaronder het mini-pupillenvoetbal. Het veld moet 30 meter x 20 meter zijn exclusief uitloop. De belijning is rood en is 6-12 cm breed. Doeltjes van 3 bij 1 meter worden aanbevolen. Bijvelden kunnen permanente 6 x 6 belijning krijgen volgens kwaliteitsnormen. Natuurgras bijvelden kunnen gekleurde kalkbelijning of lint/kunststof lijnen gebruiken.

Hoe wordt belijning aangebracht?

Belijning op een voetbalveld wordt aangebracht met speciale machines, nadat het veld grondig is gereinigd en gemeten. Machines sproeien verf gelijkmatig op het veld om duidelijke lijnen te krijgen. Na het drogen wordt het veld gecontroleerd op nauwkeurigheid en regelmatig onderhouden voor zichtbaarheid. Op voetbal bijvelden van natuurgras kan de belijning ook met gekleurde kalkbelijning worden aangebracht.

Wist je dat Muta Sport allerlei materialen in het assortiment heeft voor het belijnen van voetbalvelden, zoals markeerwagens en verf? Neem contact met ons op om jouw producten te bestellen, zodat je binnenkort kan genieten van een voetbalveld met duidelijke lijnen.

Afmetingen veiligheidszones en uitloopgebieden

Belangrijke veiligheidszones rond een voetbalveld zijn ontworpen om spelers, officials en toeschouwers te beschermen. Uitloopgebieden moeten minimaal 1 meter aan de zijkanten en 2 meter aan de uiteinden hebben. De veiligheidsafstand tussen doel en omheining moet minstens 2 meter zijn. Ook moet er voldoende ruimte zijn tussen zijlijnen en toeschouwersgebieden om de veiligheid te waarborgen. Dit is afhankelijk van de locatie en het formaat van het stadion.

Benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op met Jouke.

Veelgestelde vragen over voetbalveld belijning

Wat zijn de lijnen op het voetbalveld? Lijnen op het voetbalveld markeren grenzen en gebieden zoals zij- en achterlijnen, middencirkels, strafschopgebieden en doelgebieden. Ze begeleiden spelers en scheidsrechters tijdens het spel en helpen bij het handhaven van regels en veiligheid.
Hoe breed is het 5 metergebied? Het 5-metergebied bij voetbal, ook bekend als het doelgebied of de zes-meterbox, heeft een breedte van 5 meter vanaf de doellijn richting het veld. Dit gebied is belangrijk voor het nemen van doeltrappen en het beschermen van de doelman tijdens het spel.
Hoe groot is de middencirkel van een voetbalveld? De middencirkel van een standaard voetbalveld heeft doorgaans een diameter van 9,15 meter (10 yards). Deze cirkel bevindt zich in het midden van het veld.
Hoe groot is het 16 meter gebied? Het 16-metergebied, ook bekend als het strafschopgebied, heeft bij voetbal een breedte van 40,3 meter en een lengte van 16,5 meter, gemeten vanaf de doellijn en uitbreidend in het veld.