Tips & tricks

Voetballen onderhouden in de wintermaanden

December is ingegaan en naast de feestdagen is dit traditioneel de maand waarin koning winter zijn intrede doet in ons land. Bovendien treedt halverwege december de winterstop in werking in het amateurvoetbal. Een aantal weken geen trainingen en wedstrijden op de club, wat heeft dit voor gevolgen voor het onderhoud van de ballen die blijven liggen? Hieronder vind je een aantal waardevolle tips om de ballen in goede conditie te houden.

1. Bewaar de ballen in een warme ruimte

Wanneer de temperaturen richting het vriespunt lopen is het een goed idee om de ballen te verplaatsen naar een verwarmde ruimte. In een materialenruimte of berging dalen de temperaturen vaak mee met het kwik buiten en is geen verwarming aanwezig. in een kantine of kleedkamer is geen invloed van de temperaturen van buiten. De optimale temperatuur om een bal te bewaren is 15-20 graden Celsius. Het is overigens zeer belangrijk dat de ballen niet in directe aanraking komen met een warmtebron zoals een kachel. Ter bescherming van de naden en de binnenbal is ook het een goed idee om een klein beetje lucht uit de bal te laten lopen.

Bron: Derbystar

2. Maak de ballen goed schoon

Het schoonmaken van de ballen voorafgaand aan de winterstop lijkt misschien een overbodige klus, maar heeft zeker een positieve invloed op de levensduur van een bal. Maak de bal schoon met lauw water en eventueel zeep en droog de bal vervolgens met een doek (vermijd ook hierbij warmtebronnen). Het gebruik van leervet, wax, olie en/of waterafstotende spray bij het schoonmaken wordt afgeraden. 

Bron: Derbystar

3. Besteed extra aandacht aan het ventiel

Een belangrijke factor in de levensduur van een bal is de conditie van het ventiel. Het is daarom een zeer verstandig besluit om het ventiel extra goed schoon te maken voorafgaand aan de winterstop (en eigenlijk het gehele jaar door). Zand, modder, gras, kunstgraskorrels en zelfs sneeuwresten blijven namelijk makkelijk in en rond het ventiel hangen, waardoor de bal langzaam leeg loopt. Ook het gebruik van ventielolie bij het onderhoud aan het ventiel is aan te raden. Met een paar druppels olie per onderhoudsbeurt sluit het ventiel beter, waardoor de bal zijn lucht vasthoudt en niet meer leegloopt.

Bestel hier snel een eenvoudig ventielolie: Muta Webshop