Tips & tricks

Hoe maken we in Nederland het koppen veiliger? Gebruik te alle tijden de juiste bal!

De NOS meldde gister dat de Britse voetbalbond FA het koppen binnen het jeugdvoetbal aan banden legt. Kinderen tussen de 6 en de 11 mogen geen kopballen meer oefenen tijdens trainingen (tijdens wedstrijden mag er nog wel worden gekopt) en voor kinderen tussen 12 en 16 geldt daarnaast een beperking. 

De aanleiding voor deze maatregel is een recent onderzoek van de universiteit van Glasgow, waaruit aanwijzingen kwamen dat profvoetballers ruim drie keer zo veel kans hebben om te overlijden aan een hersenaandoening als niet-voetballers. Hoewel het directe verband tussen koppen en een hersenaandoening niet valt te bewijzen, wil de Britse bond zorgen voor een stuk preventie.

Verder blijkt uit het artikel dat er in ons eigen land geen plannen zijn om het koppen voor kinderen in te perken. De KNVB ziet zo’n verbod niet zitten. Kinderen moeten de techniek juist aanleren om veilig te kunnen koppen en vanaf jonge leeftijd oefenen, is de gedachte. 

Ons advies: gebruik binnen het jeugdvoetbal altijd de juiste bal

Binnen Muta Sport weten wij als geen ander dat het koppen van een bal bij het spel hoort. Echter, als voetballiefhebbers zien wij zo nu en dan dat er binnen de verschillende leeftijdscategorieën van het jeugdvoetbal (JO19 t/m JO7) met de verkeerde bal wordt getraind en gespeeld. Denk hierbij aan een te zware bal voor de desbetreffende categorie. Daarnaast is het te hard oppompen van ballen niet wenselijk en bovendien niet prettig voor jonge voetballers/voetbalsters.

Binnen het assortiment van Derbystar wordt precies aangegeven welke bal geschikt is voor de verschillende categorieën. En het goede nieuws is, deze ballen zijn rechtstreeks bij ons te bestellen! Vraag meteen een offerte aan op de Derbystar-pagina. Hulp of advies nodig? Neem dan contact op met onze vertegenwoordiger Rienk-Wim Braaksma (Rienk-Wim is telefonisch te bereiken via 058-2660315 en daarnaast ook via de mail: info@mutasport.nl).